536 yılındaki iklim felaketi

Araştırmacılar, Kuzey Yarımküre'de birden fazla volkanın patlaması sonucu oluşan bu dönemin, ortalama sıcaklıkların düşmesine neden olduğunu ve bunun büyük kıtlıklara, tarım arazilerinin terk edilmesine yol açtığını belirtiyor. Örneğin, Avrupa’da ortalama sıcaklık yaklaşık 2,5 derece düşerken, Çin yaz aylarında kar yağışı yaşadı ve Peru'da kuraklıklar görüldü. Özellikle Danimarka’da volkanik kışın feci etkileri gözlemlendi. Ağaçların büyümesi durdu ve tarlalar ekilemediği için tarım tamamen çöktü. Bu dönemden kalma arkeolojik bulgular, birçok alanın terk edildiğini ve arazilerin ormana dönüştüğünü ortaya koyuyor.

Efsane ile bilimsel gerçek arasında bağlantı

Efsaneye göre, Fimbulwinter üç yıl sürecek ve bu büyük kışın ardından Ragnarok başlayacaktır. Araştırma ekibinden Morten Fischer Mortensen, "536 yılında yaşanan bu iklim felaketinin Danimarka’daki etkilerini bilimsel kanıtlarla gösterebiliyoruz. Bu olayın Fimbulwinter efsanesine ilham vermiş olabileceğini düşünüyoruz," dedi.

Cihannüma İstanbul Forum 2024 başladı Cihannüma İstanbul Forum 2024 başladı

Ragnarok efsanesi, doğanın gücü ve insan medeniyetinin geçiciliğini vurgulayan sembolik bir anlatı olarak yorumlanırken, bu yeni bulgular efsanenin ardında yatan gerçek olayları daha iyi anlamamıza ışık tutabilir.

Editör: Ömer Faruk Bostancı