Türkiye, yasadışı para akışını engelleme çabaları sonrasında Orta Doğu'nun en büyük ekonomilerinden biri olarak potansiyel bir destek almak için bir finansal izleme kuruluşunun gri listesinden çıkarılmaya hazırlanıyor. Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) yerinde ziyaretinde önemli ilerleme kaydedildiği ve Türkiye'nin gri listeden çıkabileceği belirtiliyor.

Henüz nihai bir karar alınmamış olsa da, beklenti Türkiye'nin 28 Haziran'da Singapur'da yapılacak FATF genel kurulunda izlemeye alınacak ülkeler listesinden çıkabileceği yönünde. Bu değişiklik, Türkiye'nin 1,1 trilyon dolarlık ekonomisine sermaye çekme çabalarını artırabilir.
Türkiye'nin daha geleneksel ekonomi politikalarına geri dönmesi ve dünyanın en agresif faiz oranı artışlarından bazılarının üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesiyle birlikte, yatırımcılar geri dönmeye başlıyor.

Londra'daki Eurasia Group'un Avrupa Direktörü Emre Peker, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ortodoks ekonomi politikalarını eski haline getirme çabalarına atıfta bulunarak, "FATF'ın hamlesi tek başına para akışını serbest bırakmayacak olsa da, Türkiye'yi sağlam bir yatırım hedefi olarak sunma çabalarına yardımcı olacaktır" dedi.

Türkiye'nin listeden çıkabilmesi için FATF üyelerinin önemli bir çoğunluğunun Türkiye'nin yeterli ilerleme kaydettiği yönünde oy kullanması gerekiyor. Ancak bazı üyelerin diğerlerine göre daha fazla söz sahibi olduğu unutulmamalıdır. Şimşek, Türkiye'yi listeden çıkarmaya kararlı olduklarını ve umarım siyasi mülahazaların bu kararın önüne geçmeyeceğini belirtti.