PLA Daily’de yayımlanan makalede, bu projelerin Türk Deniz Kuvvetleri’nin operasyonel kabiliyetlerini önemli ölçüde artıracağı vurgulandı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in açıklamalarına da yer verilen makalede, Türkiye’nin savunma sanayisindeki yerli üretim vurgusuna dikkat çekildi.

İstanbul Tersanesi’nde dev proje

Makalede, 60 bin tonluk deplasmana sahip olacak Milli Uçak Gemisi MUGEM’in inşasının İstanbul Tersanesi’nde devam ettiği belirtildi. Geminin teknik özelliklerine de değinilen makalede, 285 metre uzunluğunda, 72 metre genişliğinde ve 10.1 metre su çekimine sahip olacağı ifade edildi. Maksimum 25 knot hıza ulaşabilecek gemi, 60 gün boyunca kesintisiz denizde kalabilecek ve yaklaşık 10 bin deniz mili menzile sahip olacak.

Geminin tasarımının İngiltere’nin Queen Elizabeth uçak gemisine benzer olduğu belirtilirken, kısa mesafeden kalkış yapabilen bir sıçrama rampasına sahip olacağı kaydedildi. MUGEM, 50 savaş uçağı taşıma kapasitesiyle dikkat çekiyor. Bunların 20’si uçuş güvertesinde, 30’u ise hangarda konuşlanacak. Ayrıca, uçuş güvertesinde iki kalkış ve bir iniş pisti yer alacak.

TCG Anadolu’yu geride bırakacak

2023 yılında hizmete giren TCG Anadolu, Türkiye’nin ilk uçak gemisi olarak tarihe geçmişti. 28 bin tonluk deplasmanıyla dünyanın ilk SİHA konuşlanma kabiliyetine sahip gemisi olan TCG Anadolu, yeni inşa edilecek MUGEM’in yanında küçük kalacak. Makalede, MUGEM’in TCG Anadolu’ya kıyasla üç kat daha büyük olacağı ve daha karmaşık bir tasarım gerektireceği vurgulandı.

Yerli Savunma sanayisinin katkısı

Makalede, MUGEM’in gövde tasarımının Türkiye tarafından geliştirildiği ve bu sayede yakıt tüketimi ile su altı akustik izinin azaltıldığı belirtildi. Geminin 32 hücreli dikey atım sistemi, 4 yakın hava savunma sistemi ve 7 uzaktan kumandalı silah istasyonuyla donatılacağı ifade edildi. Ayrıca, projeye 40’tan fazla yerli savunma sanayi şirketinin katkı sağladığı bilgisi paylaşıldı.

Türkiye’nin kendi katapult (uçak fırlatma) sistemini geliştirme çabalarına da değinilen makalede, bu sistemin başarıyla tamamlanması halinde MUGEM’in savaş yeteneklerinin daha da artacağı kaydedildi.

Bölgesel ve Küresel Etki

Makalede, Türkiye’nin son yıllarda donanmasını modernize etmek için önemli yatırımlar yaptığına dikkat çekildi. Şu anda Türk tersanelerinde yaklaşık 30 savaş gemisinin inşa halinde olduğu belirtilirken, bu gemilerin arasında açık deniz karakol gemileri, çıkarma gemileri ve mayın tarama gemileri yer alıyor.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki deniz gücü rekabetine de değinilen makalede, Yunanistan’ın Fransa’dan sipariş ettiği 6 yeni savaş gemisinin bölgesel dengeyi değiştirebileceği ifade edildi. Analistler, Türkiye’nin MUGEM projesinin bu dengeyi koruma stratejisinin bir parçası olduğunu belirtiyor.

MUGEM’in hizmete girmesiyle Türkiye’nin sadece Ege, Karadeniz ve Akdeniz’de değil, Hint Okyanusu ve Atlantik gibi uzak bölgelerde de operasyonlar gerçekleştirebileceği vurgulandı. Bu durumun, Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası meselelerdeki etkisini artıracağı öngörülüyor.